I bund og grund mener jeg egentligt ikke der er noget problem i velgørende organisationer konkurrerer med private virksomheder. Hvis man i øvrigt driver sin forretning lovligt og på lige vilkår med konkurrenterne, kommer det ikke nogen ved hvad man gør med overskuddet. Sagen er bare den, at WeFood lige netop ikke driver sin forretning på lige vilkår med konkurrenterne. Man driver den faktisk med nogle markante fordele, som gør konkurrencen ekstremt ulige og truer med at ramme nogle mennesker, der i forvejen ikke har det alt for nemt.

Først og fremmest har Folkekirkens Nødhjælp og deres samarbejdspartnere haft held med at få ændret momsreglerne, så WeFood-butikken nyder særhensyn på området. Det Skat konkret har ændret er, at hvor virksomhederne tidligere skulle svare moms af varernes indkøbspris, skal de nu kun svare moms af den pris varerne handles til mellem supermarkedet og WeFood. Dvs. WeFood teknisk set betaler for sine varer, men der er altså kun tale om rent symbolske beløb, som f.eks. 1,- for en palle cornflakes og så fremdeles. Hvilket er en enormt konkurrenceforvridende fordel, som ingen almindelig dagligvarebutik kan konkurrere med.

Dernæst benytter WeFood sig af frivillig arbejdskraft, dvs. gratis arbejdskraft. Igen en enorm fordel, ingen almindelig virksomhed kan hamle op. Det ville i hvert fald være umuligt at føre det ud i livet. Da vi ikke har nogen lovbestemt mindsteløn i Danmark står det selvfølgelig enhver virksomhed frit for, at tilbyde 0,- i løn. Jeg har bare svært ved at forestille mig, man ville have held med at få besat sine stillinger og hvis man rent faktisk havde, mon ikke HK så ville stå uden for butikken med fakler og høtyve i løbet af få minutter?

Hvorfor du bør bekymre dig om de fordele WeFood nyder

Skærmbillede 2016-02-24 kl. 10.52.16
Screenshot fra Søndagsavisen, artikel om løn i forskellige fag

Alt det kan man selvfølgelig være bedøvende ligeglad med, i hvert fald som almindelig forbruger. Man får nogle billige varer i køleskabet og man gør endda en god gerning i samme ombæring. Så hvad så, hvis supermarkederne bliver presset af WeFood, der konkurrerer på ulige vilkår? Jo, så går man ind og underminerer levevilkårne for en faggruppe, der allerede har det hårdt og har måttet tage imod mange slag. Vi lever trods alt i en tid, hvor der konstant bliver snakket om »socialt ansvar« og hvor forargelsen nærmest har været endeløs over Statsministerens flyvetur med Ryanair. Blandt alt forargelsen og de fine ord om »socialt ansvar« burde det også give stof til eftertanke, at forholdene for de ansatte i landets dagligvarebutikker bestemt ikke er nogen dans på roser. Det er et hårdt job, hvor gennemsnitslønnen ligger skammeligt lavt, fuldtidsstillingerne bliver nedlagt på stribe og hvor fagbevægelsen kæmper en ofte forgæves kamp, bare for at få lønudviklingen til at gå i nul med inflationen. De problemer og menneskelige omkostninger mener jeg ikke vi skal ignorere, bare fordi WeFood lokker med endnu billigere discount-priser. Det er i hvert fald ikke noget, jeg kan forbinde med socialt ansvar eller hjælp til de fattige, at man går direkte i struben på en af landets fattigste faggrupper.

Den oprindelige tekst var helt oppe i et højt, 5-cifret antal anslag. Så teksten er blevet delt op i flere enkelte indlæg. Du kan læse de øvrige indlæg her:

WeFood – For godt til at være sandt?

WeFood – Bør man kommercialisere velgørenhed?

WeFood er ikke et »socialt supermarked«

4 Replies to “WeFood – Bør de konkurrere med almindelige butikker?”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *